Twisted terugblik op 2020

Traditiegetrouw zit ik vlak voor de deadline een blog te tikken met een terugblik op het afgelopen jaar. Wat ik zeker níet ga schrijven is: “Ik ben blij dat dit k*tjaar voorbij is”, want dat was het voor mij niet. Ik kwam precies op het juiste moment tot de juiste inzichten.

Januari stond in het teken van de operatie aan mijn enkel, waar ik bijna een jaar op had gewacht. Wat ben ik blij dat die nog gewoon heeft kunnen plaatsvinden. De timing was echt perfect; in november/december 2019 zat ik er mentaal behoorlijk doorheen dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat ik een operatie op dat moment rustig had kunnen doorstaan. Terwijl ik nog altijd versteld sta hoe kalm (en achteraf gezien: in alignment) ik was op die 16e januari.

Februari voelde dubbel. Lichamelijk moest ik zoveel mogelijk rust houden om mijn enkel zo goed mogelijk te laten herstellen. Daar wilde ik volledig voor gaan, want ik was klaar met 2,5 jaar slecht lopen en elke dag pijn hebben. Maar mentaal was ik nog niet helemaal de oude en het kostte me veel energie om tegelijkertijd op twee gebieden aan mijn herstel te werken.

In maart moest ik op controle. Het coronavirus was in opkomst, maar gelukkig mocht manlief nog gewoon mee naar het ziekenhuis. Zag je me al hannesen, met die krukken in mijn eentje?! Ik kan me wel nog heel goed herinneren dat ik me ongemakkelijk voelde om mijn arts een hand te geven. Iets wat een week later werd afgeraden. Dettoldoekjes en desinfecterende handgel zijn sindsdien mijn best buddy’s.

En terwijl ik aan het begin van mijn revalidatie stond, moest ik in maart ook definitief afscheid nemen van mijn dierbare vriendin Lianne, die een oneerlijke strijd tegen uitgezaaide borstkanker had verloren. Gelukkig kreeg ze het prachtige afscheid wat ze verdiende –  en zelf nog helemaal voorbereid had. In diezelfde week werd de eerste lockdown afgekondigd en werd een andere vriendin van me behoorlijk ziek. Iets wat achteraf corona bleek te zijn. We hadden elkaar nog geknuffeld en samen gehuild.

Als ik iets van Lianne heb geleerd, dan is het dat je moet doen waar je gelukkig van wordt, ongeacht wat een ander ervan vindt. Focus op je grotere doel en geniet van elke dag. “Sparkle!” was niet voor niets haar motto. In april besloot ik daarom ook om me aan te melden voor de Law of Attraction Mastery van Kim Munnecom. Ik luisterde al een tijdje naar haar podcasts en die vond ik zo verhelderend en inspirerend dat ik er meer van wilde weten. Sindsdien lijkt alles zo’n beetje op zijn plek te vallen.

Ik wilde ook iets doen voor al die ondernemers die door de lockdown ineens zonder inkomsten kwamen te zitten. Ik was en ben nog steeds heel dankbaar dat ik ‘gewoon’ een baan heb; iets wat voor heel veel mensen ineens niet meer zo ‘gewoon’ en vanzelfsprekend was. Maandelijks bestelde ik een stapeltje boeken bij mijn geliefde Boekhandel Dominicanen, die door de fietskoerier meestal dezelfde dag nog aan huis werden geleverd. We bestelden met enige regelmaat take away bij onze favoriete Italiaan en ik ontdekte een heleboel leuke webshops. Zo heb ik inmiddels een mooie collectie “coronatasjes”.

Dan mijn eigen Travel Counsellor Vief; wat heb ik veel respect voor haar. Eerst al haar klanten repatriëren en vervolgens de rest van het jaar zonder inkomsten zitten. Maar wat doet ze? Ze zet gewoon een tweede bedrijf neer. BAM! Dat noem ik nou omdenken en positief blijven. Ondertussen bakt ze in mei met haar vader eenmalig 500 appelflappen voor het goede doel. Puur jeugdsentiment kan ik je zeggen! De bijbehorende blogs kun je hier terug lezen.

Uiteraard zien wij ook onze zomervakantie in het water vallen maar Vief doet er alles aan om de reis – die we dit jaar voor het eerst niet-annuleerbaar boekten – om te boeken c.q. te annuleren. Uiteraard lukt dat (Law of Attraction), op één tussenovernachting na. Ik kan alleen maar wensen dat onze geliefde Borgo sterk genoeg is om deze crisis te overleven. Om toch een klein beetje vakantiegevoel te hebben, gaan we alsnog naar Europa Park en een nachtje naar Rotterdam. Het was op alle vlakken bijzonder en samen met vriendinnen die wél naar het buitenland op vakantie gingen, schreef ik de Grote Coronacationblog. Een co-productie die naar meer smaakt.

Er kwam meer, want in september had ik eindelijk het gevoel dat het manuscript voor mijn tweede boek, een bundel met reisverhalen, klaar was. Ik vierde het natuurlijk meteen met een nieuwe tas hahaha. De cover moest ik nog ontwerpen, maar de inhoud was compleet en de volgorde eindelijk naar mijn zin. Het kon nu naar mijn proeflezers en een daarvan was niemand minder dan Saskia Balmaekers, de oprichtster van Ciao tutti; de grootste Italiëblog van Nederland. Ik kwam met haar in contact via social media, omdat ik haar natuurlijk al heel lang volg. Mijn boek door een ervaringsdeskundige laten redigeren, maakte me best zenuwachtig maar tegelijkertijd ook zo trots dat ze enkel een paar fouten in mijn Italiaans eruit had gehaald en verder dolenthousiast was. Op mijn verjaardag spraken we af voor een coffee to go en het klikte meteen. Ze zei dat ze door het lezen van mijn boek, het gevoel had dat ze me al heel lang kende. Hoe mooi is dat?

In oktober en november mocht ik me met nog meer inspirerende mensen omringen als Joseph Oubelkas en Ferry Zandvliet. Beiden gaven een lezing in Maastricht, volledig binnen de richtlijnen coronaproof organized ByVIEF. Zo bijzonder om hierbij te mogen zijn én om hun verhalen te horen. Hun boeken maakten diepe indruk op me en passen zó bij de verandering in mindset die ik dit jaar heb mogen ervaren.

Ik sluit het jaar knallend af met het verschijnen van mijn tweede boek op 14 december. Een mooier kerstcadeau kan ik me bijna niet wensen. “Je hele ziel en zaligheid zit in dit boek, meer nog dan in het eerste” zei Vief. Dat klopt, ondanks dat het de tweede keer is dat ik dit doe, was ik een stuk nerveuzer. Vorig jaar dacht ik alleen maar “gáán!” en wilde ik niks liever dan dat boek bij Mark Owen krijgen, hetgeen uiteindelijk ook gelukt is natuurlijk. Nu dacht ik drie keer na over elke stap die ik zette, die moest wel 200% goed voelen.

Tussen de bedrijven door klusten we ook nog een beetje; onze inmiddels 9-jarige verhuisde van babykamer naar grotejongenskamer, we bouwden een walk-in closet en richtten twee home offices in. We genoten van onze giardino, waar we deze zomer een extra groot zwembad hadden opgezet. Gekocht in maart, anticiperend op een zomervakantie die waarschijnlijk niet door zou gaan. Beste investering van het jaar!

Hoe ik het ook wend of keer, ik sluit het jaar af met een goed gevoel en ik zit misschien nog wel lekkerder in mijn vel dan ooit te voren. Ook met misschien een paar kilo teveel – I couldn’t care less. Dit jaar heb ik mijn mannen zoveel bij me gehad en dat vond en vind ik zo fijn. Natuurlijk plak ik ze af en toe het liefst achter het behang (kan ik tegenwoordig) – of zij mij. Maar dan doen we even ieder ons eigen ding waar we weer blij van worden. Dat is een bewuste keuze. Zoals ik er ook voor kies om de negatieve aspecten van dit jaar te accepteren, maar ze te laten zijn voor wat ze zijn. Ze mogen er zijn, maar ik kies ervoor om ze positief te benaderen. 

Dat we nu niet #Steefproof op vakantie zijn naar de zon – zoals ik in december 2019 had bedacht – betekent dat er iets nog mooiers voor ons in het verschiet ligt, op het moment dat het weer veilig en verantwoord is om te reizen. Ik verheug me nu al op de tripjes en andere mooie dingen die 2021 ons gaat brengen. Daar proost ik vanavond op, samen met mijn mannen.

Bring it on, 2021!

Gepubliceerd door

Your Twisted Sister

Blogger with a book. Fangirl for life with a thing for Mark Owen. Based in NL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.